Exploring Digital Culture
Event

Bring Your Own Drone

Een demonstratie waarin we ruimte vragen voor innovatie en creatief experiment met drones.

Sat 16 Aug, 15:00 - 18:00
Park Lepelenburg, Utrecht
€0,00 Tickets

Begin dit jaar kochten we een aantal drones. En we zijn niet de enigen. Veel hobbyisten hebben zich al verdiept in drone-bouwpakketten. Het is goed om deze nieuwe inwoners van ons luchtruim beter te leren kennen, want ongeacht of je ze veelbelovend of toch vooral creepy vindt; drones zullen niet meer verdwijnen.

Daarom onderzochten we in het eerste kwartaal van 2014 de artistieke mogelijkheden van drones in het Knuffeldrones-project. In een 4-delige lessenserie ontwikkelden we samen met kinderen uit Leidsche Rijn echt vliegende drones.

Demonstratie

Toch wordt het in Utrecht steeds moeilijker om met drones te vliegen. Voor ons als medialab is dat jammer: we willen graag de expressieve mogelijkheden van het medium onderzoeken. Maar met potentiële boetes van 7.800 euro is de speelsheid er wel een beetje uit.

De drone-industrie luidde op 7 augustus zelf al de noodklok. “De drone-industrie in Nederland dreigt door de regelgeving achterstand op te lopen in vergelijking met de rest van Europa. In de grote landen om ons heen zijn de regels voor het vliegen met een drone veel soepeler.”, zo was er in een artikel van de NOS te lezen.

Daarom organiseren we op 16 augustus een demonstratie in park Lepelenburg, waar we met aangelijnde drones gaan vliegen.

Genuanceerder beleid

We vragen ons af: kan er genuanceerder beleid komen waarin er ruimte is voor urbane experimenten? Ja, drones zijn een potentieel gevaar voor onze privacy, daar zijn we het helemaal mee eens. Maar er is ook veel potentie voor creativiteit en expressie. Laten we daar ruimte voor houden.

Featuring
Knuffeldrones

22 Aug Privacy Pitches: The State of Sousveillance We openen de Summer of Sousvivalism met de film 'Panopticon' en Privacy Pitches van onder andere Dimitri Tokmetzis.
23 Aug Dirty Databases Om je vijand te begrijpen moet je in zijn huid kruipen: duik onder leiding van Douwe Schmidt en Heinze Havinga een gelekte database in zoals Facebook of Albert Heijn dat zouden doen.
23 Aug Privacy Café 2 Bij het Privacy Cafe leer je je persoonlijke gegevens beter te beveiligen. Zie het als digitale zelfverdediging.
24 Aug Privacy Proza Slam Een zomerse lees- en schrijfsalon met Lynn Berger. Met welke woorden en metaforen praten we over surveillance en privacy? Van sci-fi naar spy-fi!
02 Sep Privacyrede 2015 Hans de Zwart van Bits of Freedom zet privacy op de agenda in de openingsweek van het academisch jaar. I.s.m. Studium Generale.
19 Sep Glass Graphics Wat kun je met een Google Glass op de dansvloer? Ontdek het in de workshop & test het live tijdens RAUW in TivoliVredenburg.
20 Sep Warzone Wearables In de workshop 'Warzone Wearables' ontwerp en maak je kleding om jezelf te wapenen tegen allerlei bewakingscamera's, scanners en de smartphones van je vrienden.
T.B.A. Privacy by Designers Tijdens het slotakkoord van de Summer of Sousvivalism bundelen we met beleidsmakers en creatieve ontwerpers alle opgedane kennis tot een fraai vormgegeven denkwijzer.