Exploring Digital Culture
Event

Dirty Databases

Om je vijand te begrijpen moet je in zijn huid kruipen: duik onder leiding van Douwe Schmidt en Heinze Havinga een gelekte database in zoals Facebook of Albert Heijn dat zouden doen.

Sat 23 Aug, 10:30 - 13:00
Cultkelder, Utrecht
€25,00 Tickets

Hoe is het om als een Google of een Albert Heijn naar data te kijken? Deze bedrijven weten genoeg van ons om hun productaanbod te kunnen personaliseren. In hoeverre zijn die stukjes informatie al voldoende om te achterhalen wie we zijn?

Enkele jaren geleden kwam er een enorme hoeveelheid gebruikersdata vrij bij America Online, de grootste Amerikaanse internetprovider. Dit geanonimiseerde bestand was bedoeld voor onderzoekers, om het zoekgedrag van mensen te analyseren. Met slimme trucs bleek er echter meer te herleiden dan gedacht. Onder begeleiding van Douwe Smidt en Heinze Havinga duiken we de database in, op zoek naar wat ons eigen maakt.

We leren jou de trucs om met beperkte hoeveelheden data toch die ene vraag te kunnen beantwoorden: ‘wie is het?’

Geen basiskennis vereist.

Meedoen als ‘mystery guest’?

50 euro voor je zoekgeschiedenis

Ben je benieuwd of JIJ te herleiden bent? SETUP wil jouw zoekgeschiedenis! Die data analyseren we tijdens deze workshop. Daarna kijken we samen met jou & de deelnemers hoe treffend we jou -de mystery guest- konden omschrijven. Heb je Google Zoekgeschiedenis aan staan en wil je meedoen aan dit experiment? Mail naar krista@setup.nl en we leggen uit hoe! (de meest omvangrijke dataset belonen we met 50 euro)

10:30
Introductie Douwe Schmidt
11:00
Hacking the database
12:30
Bespreken van eindresultaten

Featuring
Douwe Schmidt
Heinze Havinga

16 Aug Bring Your Own Drone Een demonstratie waarin we ruimte vragen voor innovatie en creatief experiment met drones.
22 Aug Privacy Pitches: The State of Sousveillance We openen de Summer of Sousvivalism met de film 'Panopticon' en Privacy Pitches van onder andere Dimitri Tokmetzis.
23 Aug Privacy Café 2 Bij het Privacy Cafe leer je je persoonlijke gegevens beter te beveiligen. Zie het als digitale zelfverdediging.
24 Aug Privacy Proza Slam Een zomerse lees- en schrijfsalon met Lynn Berger. Met welke woorden en metaforen praten we over surveillance en privacy? Van sci-fi naar spy-fi!
02 Sep Privacyrede 2015 Hans de Zwart van Bits of Freedom zet privacy op de agenda in de openingsweek van het academisch jaar. I.s.m. Studium Generale.
19 Sep Glass Graphics Wat kun je met een Google Glass op de dansvloer? Ontdek het in de workshop & test het live tijdens RAUW in TivoliVredenburg.
20 Sep Warzone Wearables In de workshop 'Warzone Wearables' ontwerp en maak je kleding om jezelf te wapenen tegen allerlei bewakingscamera's, scanners en de smartphones van je vrienden.
T.B.A. Privacy by Designers Tijdens het slotakkoord van de Summer of Sousvivalism bundelen we met beleidsmakers en creatieve ontwerpers alle opgedane kennis tot een fraai vormgegeven denkwijzer.