Exploring Digital Culture
Event

Privacyrede 2015

Hans de Zwart van Bits of Freedom zet privacy op de agenda in de openingsweek van het academisch jaar. I.s.m. Studium Generale.

Tue 02 Sep, 20:00 - 21:00
Academiegebouw, Utrecht
€0,00 Tickets

Na de onthullingen van Edward Snowden voelt technologische vooruitgang voor velen als een desillusie. We hebben tientallen jaren vol overgave gebouwd, geschreven en gesproken over het internet, apps en slimme databases. Komen we er nu langzaam achter dat we een alziend, Panopticonisch monster hebben gecreëerd? Kunnen we die nog terugdringen, of vinden we het eigenlijk voornamelijk heel handig en opent het nieuwe mogelijkheden?

We breken het academisch jaar open met de Privacyrede 2014. Directeur Hans de Zwart van Bits of Freedom zal zijn visie delen over de ernst van de actuele situatie en de rol die wetenschappers, politici, ondernemers, activisten, technologiemakers en -gebruikers binnen deze discussie spelen. Wat is er het komende academisch jaar nodig om met elkaar de nooduitgang van dit complexe spiegeldoolhof te vinden? Of zijn er manieren om gelukkig te (over)leven in het spiegelpaleis?

20:00
Introductie door SETUP
20:15
Privacyrede 2014 door Hans de Zwart (BoF)
20:45
Afsluiting

Featuring
Hans de Zwart

16 Aug Bring Your Own Drone Een demonstratie waarin we ruimte vragen voor innovatie en creatief experiment met drones.
22 Aug Privacy Pitches: The State of Sousveillance We openen de Summer of Sousvivalism met de film 'Panopticon' en Privacy Pitches van onder andere Dimitri Tokmetzis.
23 Aug Dirty Databases Om je vijand te begrijpen moet je in zijn huid kruipen: duik onder leiding van Douwe Schmidt en Heinze Havinga een gelekte database in zoals Facebook of Albert Heijn dat zouden doen.
23 Aug Privacy Café 2 Bij het Privacy Cafe leer je je persoonlijke gegevens beter te beveiligen. Zie het als digitale zelfverdediging.
24 Aug Privacy Proza Slam Een zomerse lees- en schrijfsalon met Lynn Berger. Met welke woorden en metaforen praten we over surveillance en privacy? Van sci-fi naar spy-fi!
19 Sep Glass Graphics Wat kun je met een Google Glass op de dansvloer? Ontdek het in de workshop & test het live tijdens RAUW in TivoliVredenburg.
20 Sep Warzone Wearables In de workshop 'Warzone Wearables' ontwerp en maak je kleding om jezelf te wapenen tegen allerlei bewakingscamera's, scanners en de smartphones van je vrienden.
T.B.A. Privacy by Designers Tijdens het slotakkoord van de Summer of Sousvivalism bundelen we met beleidsmakers en creatieve ontwerpers alle opgedane kennis tot een fraai vormgegeven denkwijzer.